Software as a Service – hvad betyder det?

Mange virksomheder vælger at anvende Software as a Service. Men hvad er det egentligt? Og hvorfor gør man det?

Det er software på abonnement – lidt firkantet forklaret. Man lejer softwaren ved at betale for det på abonnement. Samtidigt skal man ikke tage sig af hosting, vedligehold og opdatering af software. Det er nemlig med i aftalen. Derfor er denne form for softwareabonnement en klar fordel for mange virksomheder. De skal ikke selv varetage hosting, og de skal ikke selv stå for opdatering af software. Opdatering af software kan særligt indenfor virksomhedssoftware være en ”tung” opgave, idet man skal investere i ny software – altså en ny softwareversion, men nogle virksomheder skal samtidigt investere i at en eller flere konsulenter skal hjælpe dem med installation af den nye softwareversion.

Microsoft, som er en af de store udbydere indenfor software i verden, har de sidste 5-10 år haft en klar Cloud First strategi. Her har deres udviklere haft fokus på at udvikle software, der afvikles i skyen, og samtidigt står Microsoft selv bag datacentre, hvor de tilbyder Software as a Service (SaaS) til sine kunder. Her kører det via Microsofts egen platform; Azure. Microsoft har igennem tiden udviklet adskillige softwareløsninger, som bliver anvendt i hele verden. For bare at nævne Windows styresystemet, Word, Excel og Outlook som nogle af de mest populære løsninger. Derudover anvender mange også deres Business Intelligence løsning; Power BI. Det er en nem og brugervenlig løsning, hvor man kan indlæse data og med denne data bygge diagrammer og selvfølgelig foretage analyser, statistik osv.

Indenfor virksomhedssoftware er en af de nyere tiltag fra Microsoft ift. SaaS løsningen Business Central 365. Det er en videreudvikling af deres eksisterende virksomhedssoftware og hvor teknologien og brugerfladen har fået et løft. Nu kan brugere nemmere få adgang til programmet, fordi de bare skal anvende en browser. Derudover kan de med SaaS udgaven modtage automatiske opdateringer til programmet. Teknologisk har programmet fået et løft. Udviklingsplatformen er ændret så eksempelvis metoden til at programmere tilretninger i programmet, er ændret. Nu skal programmører arbejde med Extensions og derudover kan tillægsløsninger til programmet fungere som apps i stedet. Brugere kan endda søge apps frem i en app store og på den måde anvende nyttige tillægsløsninger til sin forretningsløsning.

Brugerfladen har ændret sig. Den er blevet mere brugervenlig. Man kan søge funktioner frem i stedet for, at man i de tidligere versioner skulle huske hvor funktionalitet lå, og hvordan man kunne klikke sig frem til det.

Skriv en kommentar